България се изкачва в класацията за социален напредък

Social Progress Index 2017 класира България с две места нагоре спрямо предходната година

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

България се изкачва с две места в световна класация по социален напредък, сочи Social Progress Index 2017. Страната се представя най-добре при осигуряването на подслон и изхранване, пише Investor.bg. 

Миналата година бе наредена на 41-во място. 

Страната постига 74,42 точки по индекса, с което се нарежда сред страните със социален напредък над средното ниво и е само на две места от групата на страните с висок социален напредък. За сравнение, през 2016 г. България отбеляза 72,14 точки. По БВП на глава на населението страната заема 47-мо място със 17 хил. долара.

Индексът, който тази година включва резултатите на 128 страни в света, измерва социалния напредък по 12 компонента, разделени в три основни показателя: основни нужди на индивида, основи на благосъстоянието и възможности, които се предлагат на индивида.

По тези показатели България отново се справя най-добре от гледна точка на основните нужди, и най-вече по компонентите, свързани с осигуряването на подслон и с изхранването и предоставянето на основни медицински грижи. По този общ показател страната се нарежда на 38-мо място в света.

Интересното е, че в сравнение с предишната година България отчита обратни резултати при основите на благосъстоянието и възможностите, които се предлагат на индивида.

Още по темата четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини