VW се бори със стачка в Словакия

Работниците спряха производствените линии за по-високи заплати

Заводът на Volkswagen AG в Братислава, Словакия. Снимка: Jochen Eckel/Bloomberg Заводът на Volkswagen AG в Братислава, Словакия. Снимка: Jochen Eckel/Bloomberg

Volkswagen се сблъска с първата си в историята стачка на работници в Словакия днес, 20.06.2017, след като работници напуснаха работните си места с искане за повишаване на заплатите. 

В протеста са се включили около 70% от 12 300 работници в Словакия от трите завода на компанията, заяви синдикалният водач Зогослав Смолински. Той добави, че производството на VW ще пострада от протеста. 

От VW заявиха, че заводът в Братислава е спрял производствените линии, които произвеждат Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Seat Mii, Skoda Citigo, както и части за Porsche Cayenne. Над 99% от продукцията на завода е за експорт. 

Заводите на VW за части и машинни елементи в градовете Ступава и Мартин работят нормално във вторник, 20.06.2017, подчертават от компанията. 

Първата стачка в основен словашки завод от края на комунистическият режим през 1989 година идва след икономии в заводите в Централна и Западна Европа, които доведоха да съкращаване на персонал в много държави. 

Вчера словашкият премиер Робърт Фико подкрепи стачните действия. Днес бяха огласени данни за трудовия пазар в Словакия, които показаха, че нивото на безработицата за месец май е достигнало най-ниските си нива, 7,4%, откакто глобалната криза удари Централна Европа през 2008.

"Защо трябва компания, която произвежда едни от най-качествените и най-луксозни автомобили, да плаща на словашките работници двойно или тройно по-малки заплати, отколкото плаща на работниците в Западна Европа?", заяви Фико пред репортери. 

Но от словашкия клон на VW заявиха миналата седмица, че исканията на синдикатите за по-големи заплати ще застрашат финансовото здраве и конкурентоспособността на завода вътре в рамките на групата, както и стабилността на работните места. 

Работниците във VW искат 16% ръст на заплатите и отхвърлиха предложенията на мениджмънта от 4,5% в рамките на тази година и 4,2% през следващата година, плюс бонуси. 

"Заслужаваме поне трицифрено увеличение", заявява Смолински.

VW е произвела 388 687 автомобила в Словакия през 2016. 

Компанията плаща средна заплата от 1 800 евро месечно, което е двойно повече от средната заплата в страната. 

Сумата е и двойно по-висока в сравнение със средната заплата от 37 000 крони ($1 577), която VW плаща на автомобилния си производител в Чехия - Skoda Auto.

Словашкото финансово министерство е калкулирало, че 12 дневна непрекъсната ефективна стачка би довела до спад на държавния годишен БВП от 0,1 процентни пункта. 

Очакваният ръст на БВП на Словакия се очаква да бъде 3,3% за тази година, а през идните - да надскочи 4%, като автомобилният сектор се счита за мотор на този ръст. Словакия, с население от 5,4 млн., произвежда над 1 млн. моторни превозни средства годишно, което я поставя на първо място в света по производство на автомобили на глава от населението. 

Освен VW заводи в Словакия имат и Kia Motors Corporation, Peugeot, а Jaguar Land Rover изграждат завод, който трябва да отвори врати идната година. 

Peugeot и Kia наскоро повишиха заплатите в заводите си в Словакия съответно с 6,3 % и 7,5 %.

Последни новини
Още от Начало