Великобритания е достигнала повратна точка от вота за Brexit

Излизането на Обединеното кралство от ЕС ще доведе до по-нисък стандарт на живот, смята милиардерът Джордж Сорос

Снимка:  Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Икономическата действителност може да бъде очертана със ситуацията във Великобритания, където става ясно, че излизането на Обединеното кралство от ЕС ще доведе до по-нисък стандарт на живот за британските граждани, коментира световноизвестният инвеститор Джордж Сорос, предаде Bloomberg.

„Бързо достигнахме до повратна точка, която описва всички неустойчиви икономически развития“, пише Сорос в статия, публикувана на интернет страницата на Project Syndicate. „Истината е, че Brexit няма полезен ход, тъй като представлява болезнен процес както за Великобритания, така и за ЕС. Процесът не трябва да бъде прекратен, но хората могат да променят мнението си. Очевидно е, че това се случва“, коментира той.

Макар че икономиката на Великобритания първоначално не оправда песимистичните прогнози след изненадващия вот за Brexit, в момента се наблюдават някои признаци на забавяне на потреблението, подхранено от ръста на цените вследствие на по-слабата покупателна сила на британския паунд. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозират инфлацията да достигне 3% до края на годината.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни коментира, че инфлационният натиск в страната остава слаб, с което не се планира бързо повишение на лихвените проценти. В първото му изявление от шест седмици той поясни, че иска да види как икономиката ще отговори на стартиралите преговори за Brexit.

Сорос посочи, че евентуалното излизане на Великобритания от ЕС ще отнеме поне пет години, за да бъде завършено, през което време в страната вероятно ще бъдат проведени нови избори. 

Последни новини
Още от Новини