Росатом ще бъде изпълнител в проекта за АЕЦ Белене

Има инвеститорски интерес към проекта за изграждане на втората ядрена централа у нас, заяви енергийният министър

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската ядрена корпорация "Росатом" ще бъде изпълнител в проекта за АЕЦ "Белене" - компанията е конструктор на оборудването. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред Investor.bg. Българският енергиен министър посети изложението "Атомекспо" в Москва по покана на руската компания.

"Нагласата на Росатом е да бъдат изпълнител на този проект", посочи още тя в отговор на въпроса дали руската страна има намерение да участва като стратегически инвеститор в изграждането на втората ядрена централа у нас.

Проектът ще бъде подложен на процедура по приватизация и ще бъде изпълнен на пазарен принцип.

Ако тази процедура не бъде успешна, ще мислим за реализация на възможността за изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", каза Петкова и допълни, че и при този вариант "Росатом" ще бъде партньор на българската страна.

Петкова коментира още, че има инвеститорски интерес към проекта за изграждане на втората ядрена централа у нас, но най-добрият начин той да се провери е провеждането на публична, прозрачна процедура и всеки инвеститор да заяви параметрите на своето предложение.

Тя посочи и че очаква до края на август доклада на Българската академия на науките (БАН), на базата на който ще бъде взето решение за най-ефективното използване на ресурсите за АЕЦ "Белене", в които са инвестирани близо 3 млрд. лева на българските данъкоплатци, а същевременно да бъде гарантирана и енергийната сигурност на страната.

Повече по темата четете на Investor.bg

Последни новини
Още от Новини