Qatar Aiways ще съди блокадата

Акбар Ал Бакр, директор на Qatar Airways

Акбар Ал Бакр, директор на Qatar Airways по време на интервю на борда на Boeing 777, статичен дисплей по време на Салона на авиацията в Бурже. Париж. Франция. 19 юни 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Акбар Ал Бакр, директор на Qatar Airways по време на интервю на борда на Boeing 777, статичен дисплей по време на Салона на авиацията в Бурже. Париж. Франция. 19 юни 2017. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Qatar Aiways обмисля да се обърне към съда, за да намали допълнителните оперативни разходи, които авиокомпанията от Катар е принудена да прави след като съседите й от Персийския залив обявиха блокада на страната, съобщи Bloomberg. Компанията сравни кризата със съветската блокада на Западен Берлин.

Катар попадна в международна изолация след като Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет затвориха 52 маршрута и принудиха други превозвачи да удължат полетите с между 5 минути и 2 часа, каза директорът на Qatar Airways Акбар Ал Бакр. Ограниченията удвоиха времето за полет по някои маршрути, каза Ал Бакр.

"Да, има големи смущения в мрежата ни. Но ние успешно се справяме с тях. И виждаме вече, че се появява възходящ тренд в пътниците, които започват да купуват билети", каза Ал Бакр.

Чуйте откъс от интервюто във видеото.

 

Qatar Airways „документира всички събития с цел бъдещи искове пред международни трибунали”, каза Ал Бакр в понеделник, 19 юни по време на международния Салон на авиацията в Бурже/Париж.

Директорът каза, че не е доволен от реакцията на ICAO на кризата, която според него предизвиква незаконни действия, без паралел след съветските операции срещу Берлин в разгара на Студената война, която принуди САЩ да направят въздушен мост до Германия.

„Те се забавиха”, каза Ал Бакр за ICAO. „Но тези страни имат свои граждани на борда. Сега те чакат по две седмици при тази ситуация и никой не подкрепя международното право”. Агенцията на ООН води преговори, които според нея са насочени към намиране на консенсусно решение за ситуацията.

Ал Бакр каза още, че забраната, въведена от администрацията на Тръмп на лаптопи в кабината на самолета на полети към САЩ от летища, включително Доха би могла да бъде облекчена с проверка на летището. Той каза, че е поканил представители на Министерството по вътрешна сигурност на САЩ да посетят хъба на Qatar Airways.

Втората по големина близкоизточна авиокомпания ще пусне рекорден брой от 24 дестинации през 2018, включително полети до Сан Франциско, Рио де Жанейро и Дъблин и добавя 66 самолета Airbus SE A350 в следващите 5г. Амбициите на компанията да расте обаче може да се изправят пред препятствието на дипломатическата криза заради обвиненията, че Катар подкрепя тероризма.

Авиокомпанията искаше да превърне Доха в глобален супер хъб, конкуриращ Дубай – базата на конкурентния превозвач, Etihad. И двете авиокомпании се надпреварват за скъпите междуконтинентални трансфери.

Стратегията на Qatar Airways включваше добавяне на дестинации, по които летят широкофюзелажни самолети през Доха, както и купуване на дялове в ключови авиокомпании като компанията-майка на British Airways IAG SA и най-големия южноамерикански превозвач Latam Airlines Group SA.

Вижте снимки от Салона на авиацията в Бурже.

Последни новини
Още от Новини