Означава ли Макрон светло бъдеще за корпоративна Франция

След дълъг период на бизнес тревога, макроикономиката заслужава глътка въздух

Емануел Макрон, президент на Франция. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Емануел Макрон, президент на Франция. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Партията на Емануел Макрон, която е само на година, току-що спечели красноречиво мнозинство във френския парламент. Новината дойде само месец, след като центристът и бивш банкер, стана най-младият президент на страната.

Разбира се, както може да потвърди Тереза Мей от Великобритания, събитията в политиката винаги могат да се преобърнат рязко от розови в крайно нелицеприятни. Тревожна е мисълта какво би могло да се случи във Франция, ако Макрон не успее да изпълни обещанията си. Но, поне засега, силните му позиции изглеждат добре за акционерите и корпоративните лидери, които залагат на крайно необходимото раздвижване на френския трудов пазар. Резултатът би трябвало да бъде - по-лесно привличане на инвестиции като цяло, пише Bloomberg.

Несъмнено ще има скептицизъм относно това дали промяна изобщо ще се състои. В крайна сметка говорим за Франция, но все пак се наблюдава по-широко икономическо възстановяване и инвеститорите го признават. Надеждата е за постепенно догонване, а не радикална промяна. 

Реакцията на финансовите пазари спрямо победата на Макрон показа вяра, че той може да конвертира парламентарното господство в по-стабилна икономика, с по-бърз ръст.

Френските сини чипове надскачат представянето на повечето европейски акции, като автомобилните производители, IT- компаниите и финансовите фирми са водещи.

Макрон, подиграван за своя "политически стил тип Зевс", изглежда засега се справя успешно със злите езици. Френските изпълнителни директори, отчаяно търсещи разхлабване на оковите на френската система за защита на работниците, се редят на опашка, за да хвалят програмата му за реформи.

Инвеститорите твърдят, че бизнесът отново започва да работи на скорост, след продължителен период на тревоги.

Мениджърите на инвестиционни фондове, специализирани в търговията с европейски активи, сега предпочитат Франция като инвестиционна дестинация. Тя изпреварва дори Германия, според проучване на Bank of America. Brexit пък изпрати Великобритания на дъното на класациите.

Последни новини
Още от Новини