Британската лира се плъзна надолу след изявление на BOE

Опасенията около Brexit натежават над ръста на инфлацията, смята Марк Карни, управител на Английската централна банка

Марк Карни, управител на Английската централна банка (BOE). Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, управител на Английската централна банка (BOE). Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Паундът, отбеляза спад, след като управителя на Английската централна банка Марк Карни заяви, че все още е притеснен за въздействиета на Brexit, които ще сложат отпечатъка си върху икономиката на Великобритания и сигнализира, че не е време да се бърза с повишаване на лихвените проценти и това не трябва да се очаква в скоро време, пише Bloomberg.

Стерлингът отслабна спрямо всичките десет основни двойки, след като Карни застана срещу настроенията от миналата седмица за увеличаване на лихвите на база на нарасналата инфлация във Великобритания. Управителят се позова на слабостта в икономиката и увеличаването на несигурността около официалното начало на преговорите за излизане от Европейския съюз.

"Карни срина паунда надолу" с коментарите си, че сега не е време да се качват лихвите, казва Нийл Джоунс, ръководител Продажби на хедж фондове в Mizuho Bank. 

- Двойката GBP / USD спадна с 0,5% до 1,2678, двойката EUR/GBP се покачи с  0,5% до 0,8796

- Доходността по 10-годишните ДЦК спадна с 2 базисни пункта до 1,01%.

- Великобритания загуби първата си битка с Европейския съюз в рамките на преговорите за Brexit, след  като главният преговарящ на блока Мишел Барние предупреди, че последствията от напускането ще бъдат "значителни".

Последни новини
Още от Новини