Barclays и четирима бивши директори обвинени в измама

Съдът в Лондон ще се произнесе на 3 юли 2017

От ляво надясно Томас Каларис, Роджър Дженкинс, Джон Варли и Ричард Боут от Barclays. Photographers: Jerome Favre, Chris Ratcliffe & Stephanie Green/Bloomberg От ляво надясно Томас Каларис, Роджър Дженкинс, Джон Варли и Ричард Боут от Barclays. Photographers: Jerome Favre, Chris Ratcliffe & Stephanie Green/Bloomberg

Barclays Plc и четирима бивши директори са обвинени в организиране на измама във връзка с увеличението от Катар на капитала на банката през 2008, съобщи Bloomberg. Обвинението бе повдигнато след 5-годишно разследване на един от най-трудните периоди на финансовата история.

Barclays взе заем от 7 млрд паунда през 2008, за да избегне национализацията.

Бившият директор Джон Варли, бившият председател на инвестиционното банкиране за Близкия изток Роджър Дженкинс, бившият зам.-директор на инвестиционното банкиране Ричард Боут и бившият директор за управление на имущество Томас Каларис са обвинени заедно с банката, съобщи Агенцията за особено големи измами във Великобритания.

Обвиненията са и за незаконно финансова подкрепа в нарушение на британския Търговски закон /Companies Act 1985/.

Случаят тръгва от 322 млн паунда, които Barclays плати като разходи на катарски инвеститори за заем в рамките на набиране на капитал от 12 млрд паунда по време на финансовата криза през 2009. До решението се стигна с цел избягване на държавна помощ.

Съдът в Лондон ще се произнесе на 3 юли 2017.

Базираната в Лондон банка „обмисля позицията си” по отношение на обвиненията. Barclays съобщи, че едно от основните й дъщерни дружества може също да бъде обвинено по случая.

"Разследването бе проведено, за да се разбере дали Barclays им (на катарците) е платила paid them хонорар, който не е бил надлежно обявен, за осъществяване на набирането на кабитал или дали Barclays им е дал парите, които след това те са върнали чрез купуване на акции на Barclays", обясни Доминик ОКонъл от ББС.

Той добави, че мнозина са смятали, че Barclays би могла да избегне обвиненията, ако се бе признала за виновна в някакъв вид корпоративна измама или необявяване.

 

Лорд Майнърс каза, че "винаги е много изненадващо", че Barclays успя да набере милиарди паунди през 2008, когато други банки не успяха.

"Висшето ръководство на Barclays' бързаше и не искаше да получи пари от правителството", каза той за ББС. Според него вероятно поради "реални опасения от тяхна страна, че ще бъдат национализирани. Беше политическо, те не искаха да имат нищо общо с правителството на лейбъристите".

Според него другите проблеми на шефовете на Barclays тогава са били заради факта, че финансовата помощ би ограничила възможността на банката да определя заплати и бонуси.

Последни новини
Още от Новини