Пускът на BulgariaSat-1 отложен заради подмяна на клапан на ракетата-носител

Следващите възможни дати за извеждането на първия български сателит в орбита са 23 и 24 юни

Снимка: BulgariaSat Снимка: BulgariaSat

Американският технологичен концерн SpaceX обяви нови възможни дати за изстрелването на първия български геостационарен комуникационен сателит  поради необходимост от подмяна на клапан на ракетата, пише Investor.bg.

Новите възможни дати за 23 и 24 юни, съобщи компанията на технологичния милиардер Илон Мъск.

BulgariaSat-1 е първият в историята на страната геостационарен комуникационен сателит. Той ще бъде разположен на българската орбитална позиция и ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони.

BulgariaSat-1 ще бъде изведен в космоса от Кейп Канаверал с вече доказалата се ракета-носител Фалкон 9, предоставена от SpaceX. Той ще  бъде вторият в света изстрелван някога на вече летялата ракета Фалкон 9 сателит.

Сателитът е проектиран да предоставя услуги за минимум 15 години, но разполага с гориво за допълнителни още 5 години, което означава, че практически функционирането му е обезпечено през следващите 20 години.

Булсатком ще използва 46% от капацитета на съоръжението за собствено излъчване на едноименния доставчик на телевизия в България и на дъщерното дружество „Поларис Медия“ в Сърбия.

Инвестицията, без в нея да е включено последващото опериране на сателита, възлиза на $235 млн. и е оосигурена чрез кредит от страна на банката за експортно кредитиране на САЩ Eximbank и консорциум от европейски банкови институции, воден от Deutsche Bank – Лондон. Сред останалите инвеститори са Citibank, Raiffeisenbank и “Сибанк“ чрез KBC.

Последни новини
Още от Новини