Абсолютно мнозинство за Макрон

Ниска избирателна активност на втория тур

Френският президент Еманюел Макрон след обявяване на резултатите от президентските избори на 7 май 2017. Париж, Франция. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Френският президент Еманюел Макрон след обявяване на резултатите от президентските избори на 7 май 2017. Париж, Франция. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Едногодишното политическо движение на президента на Франция Емануел Макрон спечели мнозинство на втория тур на парламентарните избори в неделя, 18 юни 2017, изпреварвайки традиционните партии и осигурявайки на новоизбрания президент мандат за провеждане на реформите в икономиката, съобщи Bloomberg, цитирайки екзитпола.

Движението Република Напред на Макрон, известно като LREM е напът да спечели 360 места в 577-местното Национално събрание, показват екзитполовете.

Това е най-голямата изборна победа за последните 15г. във Франция, въпреки че избирателната активност бе най-ниска дори за парламентарни избори. Това е знак на разочарованието и раздразнението, характеризиращи кампанията тази година. Проучванията на общественото мнение показваха, че LREM може да спечели 470 места.

По данни на Ipsos France LREM получава 319 места, а съюзникът му MoDem – 103.

Общо това прави близо две трети от 577 места в долната камара на парламента.

Рекорд

Резултатът е рекорден. През 1993 десницата спечели 85% от местата, но с 319 избраници.

Въздържалите се

По данни на проучване на Ipsos/Sopra Steria в навечерието на вота сред 4056 регистрирани за гласуване 56,6% от избирателите не бяха склонни да отидат от урните в неделя, съобщава Ipsos.

Това са:

  • Над 70% от французите под 35г.
  • 70% от работниците
  • Две трети от служителите
  • Над половината от всички демографски категории с изключение на пенсионерите.

Първи реакции

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че очаква да продължи сътрудничеството си с Макрон, а външният министър Зигмар Габриел написа в Туитър, че вотът в неделя проправя път за реформите във Франция.

 

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер публикува писмо до премиера на Франция Едуард Филип:

„Радвам че, че това обновено Национално събрание, с мъже и жени от гражданското общество въплъщава една модерна Франция, решена да се впише в силното европейско бъдеще”.

Последни новини
Още от Новини