Внедряването на тол системата започва от 2018

Намеренията на регионалното ведомство бяха обявени от началника му – мин. Николай Нанков

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

Внедряването на системата за тол таксите се очаква да стане през 2018 г., съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, пише Dnes.bg.

Главата на регионалното ведомство също така посочи, че към момента основно собствениците на леки автомобили издържат пътния сектор в България.

„От 320 млн. лева, събрани средства от винетни стикери през 2016, 190 млн. лева са от леки автомобили. Продадени са за България 6.8 млн. броя стикери за леко и тежкотоварни автомобили", заяви Нанков.

Той допълни, че точно тази тенденция трябва да се обърне и България да използва геостратегическото си положение и по адекватен начин да тарифира транзитно преминаващите.

Министър Нанков уточни, още че около 1 млрд. лева ще се събира от тол таксите без това да ощетява обикновения гражданин, ползващ автомобила си.

Министърът се надява до края на тази година да приключат всички процедури по обжалването и внедряването на системата да може да започне през 2018.

Нанков поясни, че ще отпаднат само хартиените винетки, а не електронните. Така в страната ще заработи изцяло електронна система, като държавата ще спести разходи за отпечатване, съхранение и разпространение.

Министърът обяви още, че до края на тази година със средства от държавния бюджет ще започне строежа на нови над 25 км от автомагистрала „Хемус". Тече и проектирането на отсечка от 50 км от пътен възел Боаза до разклона Плевен-Ловеч.


 

Последни новини
Още от Новини