Партията на Макрон може да заеме до 80% от местата в Националното събрание

En Marche ! може да има пълна доминация в долната камара с до 470 от общо 577 депутатски места

Макрон на митинг преди втория тур на президентските избори във Франция. (23.04.2017(Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Макрон на митинг преди втория тур на президентските избори във Франция. (23.04.2017(Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Движението на новоизбрания френски президент Еманюел Макрон En Marche ! (Напред – бел.ред.) може да получи до 80% от депутатските места в долната камара на френския парламент – Националното събрание, на втория кръг на изборите във Франция, които се провеждат днес.

Това сочи проучване на социологическата агенция OpinionWay, цитирано от световните медии.

Според данните на агенцията движението на Макрон може да разчита, че ще заеме от 440 до 470 депутатски банки от общо 577 такива. „Републиканците“ най-вероятно ще получат от 70 до 90 места, а Социалистическата партия – от 20 до 30.

„Непокорна Франция“ на ултралевия Жан-Люк Меланшон има шанс да вкара в долната камара на парламента от 5 до 15 депутати. „Националният фронт“ на Марин Льо Пен – кандидатът, изправил се срещу Макрон на втория тур на президентските избори, по всяка вероятност ще получи едва от 1 до 5 депутатски места.

Огромна доминация на движението на френския президент се дължи на мажоритарната система, възприета на парламентарните избори във Франция. Там кандидатите биват избирани с пълно мнозинство в два тура в различни едномандатни избирателни райони.

Като цяло En Marche ! е партията, ползваща се с най-голямо доверие във Франция, макар да е далеч от пълното мнозинство. Според официалните данни от първия тур на парламентарните избори, политическата формация е получила 32,32% от гласовете на френските избиратели, упражнили правото си на вот.  

Последни новини
Още от Новини