ОАЕ призовават за мониторинг на Катар от страна на Запада

Според първия дипломат на Емирствата това би гарантирало, че Доха ще прекрати финансирането на групировки като Ал-Кайда, Хамас и Мюсюлмански братя

| Препоръчан материал
Новостроящи се сгради в Доха. Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg News Новостроящи се сгради в Доха. Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg News

Първият дипломат на Обединените арабски емирства Анвар Гаргаш призова западните партньори на арабската страна да създадат мониторингов механизъм, който да контролира поетите от Катар ангажименти за преустановяване на финансирането на терористични групировки, пише Guardian.

„Става дума за промяна на поведението. Ако получим ясни сигнали, че Катар смята да прекрати финансирането на ислямистки бойци, то това ще стане основа за преговори, но за това е нужна мониторингова система“, предава думите на външния министър на ОАЕ британското издание. Гаргаш бе на визита в Лондон, за да лобира за подкрепа за блокадата на Катар.

По думите на главата на външното ведомство на ОАЕ, съюзниците на Емирствата – Саудитска Арабия, Египет и Бахрейн, нямат доверие на Катар. „Доверието се намира на нулево ниво, и затова ни е нужна мониторингова система, в която да се включат западните ни приятели.

Според дипломата подобен механизъм ще позволи да се гарантира, че Доха ще прекрати финансирането и даването на убежище на членове на групировки като Ал-Кайда, Хамас и Мюсюлмански братя.

Последни новини
Още от Новини