Берлин призова Тръмп да поправи грешките на Обама по отношение на Русия

Според германския първи дипломат Вашингтон трябва да търси презареждане на отношенията си с Москва

Германският външен министър Зигмар Габриел на среща с американския държавен секретар Рекс Тилърсън във Вашингтон. (17.05.2017) Снимка: US Departament of State Германският външен министър Зигмар Габриел на среща с американския държавен секретар Рекс Тилърсън във Вашингтон. (17.05.2017) Снимка: US Departament of State

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп трябва да поправи грешките по отношение на Русия, които е допуснал екипа на предшественика му Барак Обама. Това заяви първият дипломат на Германия Зигмар Габриел в интервю за Welt am Sonntag, цитирано от РИА Новости.

Според главата на външното ведомство на Федералната република би било добре, ако кабинетът на Тръмп започне да търси „презареждане, нови контакти, нови преговори“ по оста Вашингтон – Москва.

„Без Русия не можем да преодолеем конфликтите в Сирия, в Либия, в Украйна, както и на други точки от картата. Опитът на Обама да унижи Русия беше голяма грешка. Както и преди, така и сега се надявам, че Вашингтон ще съумее да поправи този грешен ход, отбеляза Габриел.

По-рано германският външен министър и канцлерът на Австрия Кристиан Керн излязоха със съвместно заявление, съдържащо рязка критика на законопроекта за нови санкции срещу Кремъл, който предстои да бъде внесен скоро в американския Сенат. Според двамата политици документът лобира в полза на интересите на американската нефтогазова промишленост и представлява заплаха за енергийното обезпечение на Европа.

Последни новини
Още от Новини