Турция вижда персийска експанзия в Сирия

Проблемите в Ирак няма да се решат без участието на Иран, смята Ердоган

Реджеп Ердоган, президент на Турция. Снимка: Jasper Juinen/Bloomber Реджеп Ердоган, президент на Турция. Снимка: Jasper Juinen/Bloomber

Турция няма да позволи „персийския експанзионизъм“ в Близкия изток, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той подчерта, че проблемите в Ирак няма как да се разрешат без участието на Иран, пише Hurriyet, цитиран от Агенция Фокус.

„Дали Сирия е театър на иранския религиозен експанзионизъм? Да. Дали Ирак също е театър? Да", заяви Ердоган. "Смятам обаче, че това е по-скоро персийски експанзионизъм, отколкото религиозен. Не го одобрявам този персийски експанзионизъм“.

Турция отдавна критикува Иран за политиката му в Близкия изток, въпреки че продължава да си сътрудничи с Техеран по редица регионални въпроси.

Ердоган посочи, че Турция и Иран, заедно с Русия действат заедно в Сирия чрез процеса от Астана.

Той подчерта, че проблемите в Ирак няма как да се разрешат без участието на Иран и че изключването му от усилията за справянето с гражданската война в Сирия няма да служи в ничий интерес.

Турският президент призова САЩ и Саудитска Арабия да се присъединят към процеса от Астана, създал механизъм за следене на примирието в Сирия.

Последни новини
Още от Новини