Тереза Мей изживява кошмарът Brexit, от който се боеше

Преговорите с ЕС ще започнат насред парламентарна буря и улични протести

Тереза Мей по време на предизборната кампания. Норуич, Великобритания. 07.06.2017. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Тереза Мей по време на предизборната кампания. Норуич, Великобритания. 07.06.2017. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Тереза Мей изживява кошмара на нестабилния Brexit, от който се боеше и за който предупреждаваше, пише Bloomberg.

След резултатите от изборите, събитията около смъртоносния пожар в Лондон добавиха още жарава към неволите на британския премиер. По всичко личи, че преговорите с ЕС ще започнат на фона на сътресения в Парламента и протести извън него.

Почти две седмици изминаха от момента, когато Тереза Мей предупреди, че Великобритания може да се отправи към преговори за Brexit със "слаб и нестабилен министър-председател". И това действително се случва. Този премиер е самата тя.

Изглежда Мей си купи време в началото на седмицата, като се извини на депутатите от Консервативната партия за изборното бедствие, което доведе.

Реакцията на правителството при смъртоносния пожар в западен Лондон, обаче обгори жестоко шансовете на Мей за стабилизиране на доверието към нея. Първоначалното решение на кабинета да не говори с оцелелите отново подчерта лимитите на политическата й устойчивост. Когато се върна на сцената в петък, гневни тълпи посрещнаха Мей.

Смут в парламента и протести извън него - това е на фонът на усилията за подготовка, които Великобритания полага, за да се изправи пред едно от най-големите дипломатически предизвикателства, пред които британската дипломация се е изправяла от Втората световна война насам.

Тереза Мей предизвика извънредните избори с изявлението, че само "силно и стабилно" правителство може да се справи с преговорите за Brexit.

Сега обаче тя ще влезе в тях, без мандата и силата, на която се надяваше - с министри, които желаят промяна на преговорната й позиция и с европейски лидери на масата на преговорите, които се чудят колко ли време ще издържи Мей.

"Без съюзници в своята партия, без мнозинство в парламента, тя е сама и беззащитна", заяви Роза Принс, автор на книгата "Тереза Мей: Енигматичният министър-председател". "Фактът, че всичките й проблеми са плод на собствените й решения, трябва да е особено унизителен".

Последни новини
Още от Новини