Фед разединен за новото повишение на лихвите в САЩ

Централната банка избързала с тази крачка, смята председателят на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари

Нийл Кашкари. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Нийл Кашкари. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Не трябваше да повишаваме лихвените проценти, твърди Нийл Кашкари, председател на Фед за Минеаполис. Според него централната банка е избързала със стъпката, позовавайки се на слабата инфлация, пише Bloomberg. 

“Ако основаваме перспективите си за инфлация на тези реални данни, не трябваше да повишаваме лихвените проценти тази седмица“, каза Кашкари, който има право на глас тази година във Федералната комисия за отворените пазари, в коментар на сайта на Фед Минеаполис.

„Вместо това трябваше да изчакаме и да видим дали скорошното забавяне на инфлацията е моментно, за да гарантираме, че изпълняваме инфлационния си мандат“, пише Кашкари, който се противопостави на повишението на лихвените проценти и през март.

Базовата инфлация, която изключва волатилните цени на храните и енергията, се е забавила до 1,7% миналия месец, стана ясно от данни, публикувани в сряда от министерството на труда. Докладът отбеляза трети пореден месец на изненадващ спад.

Председателят на Фед Джанет Йелън заяви по време на пресконференция след обявяването на решението за повишаване на лихвите, че е „важно да не реагираме прекалено силно на някои показатели“ и че данните за инфлацията могат да показват само моментно състояние.

Йелън се позова на ниската безработица като причина за повишаване на лихвите, говорейки за връзката между пазара на труда и ценовия натиск (известна като кривата на Филипс), която според нея „продължава да работи“.

В коментара си обаче Кашкари критикува колегите си, че са се последвали тази линия на мислене.

„Резултатът, който сегашната Комисия толкова се стреми да избегне – високата инфлация на 70-те, може всъщност да ни накара да повторим някои от същите грешки, направени от Комисията през 70-те: базирано на вярата убеждение в кривата на Филипс и подценяване ролята на очакванията“, казва Кашкари.

„През 70-те това убеждение накара Фед да поддържа лихвените проценти твърде ниски, което доведе до много висока инфлация. Днес, същата тази вяра може да кара Комисията многократно (и погрешно) да прогнозира ускоряваща се инфлация, поради което повишаваме лихвите твърде бързо и продължаваме да не достигаме инфлационната си цел“, допълва той.

Последни новини
Още от Новини