Exxon Mobil стартира нов петролен мегапроект

Петролно поле по бреговете на Гвиана ще погълне 4,4 млрд. долара

Дарен Удс, председател на борда на директорите и изп. директор на Exxon Mobil Corp. Снимка: Aaron M. Sprecher/Bloomberg Дарен Удс, председател на борда на директорите и изп. директор на Exxon Mobil Corp. Снимка: Aaron M. Sprecher/Bloomberg

Exxon ще вложи 4,4 млрд. долара в мегапроект във водите край Гвиана. Петролните компании остават заинтересовани от големи петролни проекти, пише Investor.bg.

Петролният гигант Exxon Mobil обяви в петък, че заедно с други партньори ще вложи 4,4 млрд. долара за разработването на част от петролното поле Лиза по бреговете на Гвиана, одобрявайки мегапроект в момент, в който петролната индустрия е вманиачена по по-евтиния шистов петрол. 

Решението на Exxon показва, че петролните компании остават заинтересовани от големи проекти, особено крайбрежни, дори в ера на икономии след две години на ниски цени на петрола.

Съобщението за петролното поле в Гвиана на Exxon и партньорите Hess Corp и CNOOC е петият дълбоководен проект, който печели одобрение тази година. BP и Reliance Industries съобщиха в четвъртък, че ще вложат 6 млрд. долара за разработването на залежи от природен газ край индийските брегове.

Exxon, който по-рано тази година вложи почти 7 млрд. долара, за да удвои собствеността си в перианска шистова формация в САЩ, каза, че проектът в Гвиана е бил одобрен отчасти заради ниските разходи за производство.

„Развълнувани сме от невероятния потенциал на полето Лиза и ускоряването на първото производство чрез поетапно развитие в тази среда на по-ниски цени“, казва Лиам Малън, ръководител в Exxon, в изявление.

Първият етап от проекта за разработване на полето би трябвало да донесе общо 450 млн. барела петрол и по около 120 хил. барела на ден, когато започне работа през 2020 г., казва Exxon в съобщението.

Полето Лиза е на около 190 км от бреговете на Гвиана. Exxon планира 17 кладенеца като част от първата фаза на проекта, а в бъдеще е възможна и втора фаза, допълва компанията.

Базираната в Ню Йорк Hess заяви, че очаква делът ѝ в разходите по проекта да бъде около 955 млн. долара.

Акциите на Exxon поскъпнаха с 0,7% до 82,97 долара в търговията в петък.

Последни новини
Още от Новини