Песимизъм в Атина преди срещата на Еврогрупата по въпроса за дълга в четвъртък

Изпълнихме задълженията си, уважаваме европейските правила и очакваме ответно уважение към Гърция, заяви пък в интервю за Die Welt Алексис Ципрас

Главният клон на гръцката централна банка в Солун. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Главният клон на гръцката централна банка в Солун. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Срещата на министрите на страните от еврозоната, която ще се проведе утре (15 юни), се очаква с песимизъм в Атина относно възможността на страната да бъдат отпуснати нови заеми. Това коментира пред Атинско-Македонската информационна агенция официален представител на гръцкото правителство, пожелал да остане анонимен, пише Ekathimerini.

„Много сме далеч от решение не срещата на Еврогрупата утре“, коментира източника на агенцията.

„Освен ако германският финансов министър (Волфганг Шойбле – бел.ред.) не направи някакъв позитивен жест в следващите часове или по време на срещата на Еврогрупата, то германският канцлер Ангела Меркел ще трябва да се се справи „горещия картоф“, добавя той.

Представителят на официална Атина също така съобщава, че премиерът Ципрас е информирал председателят на Европейския съвет Доналд Туск, че ако в четвъртък не бъде постигната някакво решение, то той ще подаде формална заявка за свикване на среща на главите на държавите от еврозоната, на която казусът да бъде разгледан.

От друга страна Ципрас изразява известен оптимизъм относно хода на преговорите с кредиторите. „Очакваме срещата на финансовите министри от еврозоната пълни с надежда и очаквания, защото вече сме изпълнили задълженията си. Зачитаме правилата на общото европейско семейство и очакваме същото от отсрещната страна – най-вече страната ми, Гърция, да бъде третирана с уважение“, коментира премиерът на южната ни съседка в свое интервю за германското издание Die Welt, публикувано днес (14 юни).

 

Последни новини
Още от Новини