KBC придоби ОББ и Интерлийз за 610 млн. евро

Петър Андронов става ръководител на надзорния и управителен съвет на придобитата банка

Снимка: Haruyoshi Yamaguchi/Bloomberg News Снимка: Haruyoshi Yamaguchi/Bloomberg News

Белгийската банка KBC приключи сделката по придобиване на Обединена българска банка (ОББ) и Интерлийз от Националната банка на Гърция за обща стойност от 610 млн. евро, предаде Investor.bg

Сумата представлява 1,10 пъти материалната счетоводна стойност на ОББ и Интерлийз за 2016.

Придобиването, което беше обявено на 30 декември 2016, е одобрено от съответните регулаторни органи и антимонополния орган. 

За придобиването KBC ще използва налични средства, става ясно от съобщение на банката.

Сделката ще има много ограничен ефект от 0,54% върху солидната капиталова позиция на КВС, като коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) ще се задържи много над минималните регулаторни капиталови изисквания. В края на първото тримесечие на 2017 коефициентът CET 1 на KBC беше 15.7%.

ОББ, СИБАНК и ДЗИ заедно стават еталон за банко-застрахователна група в България – един от основните пазари на KBC със стабилни макроикономически основи и допълнителен потенциал за навлизане на финансови услуги на пазара. След придобиването KBC ще започне активна дейност в сферата на лизинга, управлението на активи и факторинга в България и ще предлага на клиентите си пълна гама от финансови услуги. През следващите месеци предстои да се извърши постепенна интеграция на оперативно ниво.

На днешните първи заседания за корпоративно управление на ОББ като част от KBC, ОББ ще вземе решение за състава на своя надзорен и управителен съвет, който ще се ръководи от Петър Андронов – настоящ Кънтри мениджър на КВС Груп за България и главен изпълнителен директор на СИБАНК.

„Днес, 10 години след като групата ни започна дейността си в България, правим голяма стъпка напред в страната. На българския пазар, който е сред основните ни пазари, вече ставаме нов силен играч и ще оставим отпечатък във всички сфери, в които работим – банкиране, застраховане, управление на активи, лизинг и др. Ангажиментът ни в България е дългосрочен и намира отражение в стратегията ни да сме сред пазарните лидери, както е на всички основни пазари на KBC. Разширяването на дейността ни в страната, използването на компетентността и динамиката на ОББ и СИБАНК и предлагането на общи продукти и услуги ще ни помогнат да постигнем тази цел и да си осигурим успех в бъдеще“, казва Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Group NV, цитиран от пресцентъра на KBC. 

Според главния изпълнителен директор на СИБАНК Петър Андронов тази нова обединена финансова група ще укрепи и засили настоящата позиция на групата на българския пазар и ще допринесе значително за местната икономика. “Очаквам с нетърпение сътрудничеството с новите ръководители и служители. Убеден съм, че като обединим усилията си, ще станем еталон, предпочитан от клиентите”, добавя той.

„Тази сделка значително засилва позицията на KBC в България и е чудесен пример за стратегическия подход на KBC на основните ѝ пазари. Уверени сме, че от съвместната работа на ОББ и СИБАНК ще има положителен ефект както за клиентите на тези два силни бранда, така и за българската икономика като цяло“, добавя и Люк Попелиер, главен изпълнителен директор на бизнес звено “Международни пазари” в KBC Group. 

Белгийската KBC , която е собственик на „СИБанк“ в България, обяви в края на декември 2016, че придобива ОББ – четвъртата по големина банка в България. В началото на тази година белгийската банкова група подаде и уведомление към КЗК за сделката. Комисията даде зелена светлина в края на април.

През 2007 KBC придоби СИБАНК и ДЗИ. През последните години значително се увеличи сътрудничеството между СИБАНК и ДЗИ в банкозастрахователната дейност. В момента СИБАНК е на девето място по общи активи. Банката обслужва своите 240 хил. клиента от сегментите ритейл (физически лица) и МСП чрез мрежа от около 100 клона и чрез електронни канали. СИБАНК има активи на стойност 1,6 млрд. евро (за първите три месеца на 2016), кредитен портфейл на стойност 0,9 млрд. евро и депозити на стойност 0,9 млрд. евро. 

ДЗИ, чиито сфери на дейност са животозастраховането и общото застраховане, има пазарен дял съответно в размер на 11,1% и 10,9%. 

Основаната през 1992 чрез сливането на 22 български регионални търговски банки ООБ от 2000 е част от финансовата група на NBG. ОББ има мрежа от 190 клона на 691 банкомата на топ локации в цялата страна.
Тя е четвъртата най-голяма банкова група по общи активи (3,5 млрд. евро) с 7,4% пазарен дял към края на март 2017. ОББ обслужва около 875 000 клиента от ритейл сегмента и има 9,7% пазарен дял при ритейл кредитите. ОББ има силно присъствие и в сегмента корпоративно банкиране, като има 7,6% дял при корпоративните кредити.

Банката е постигнала добри резултати при печалбата преди провизии. Банката има силна капиталова позиция (коефициент CET1 в размер на 22.8% към края на март 2017), като отчете най-високия коефициент CET1 сред големите банки по базовите и неблагоприятните сценарии при прегледа на качеството на активите и стрес тестовете, проведени през 2016. През първото тримесечие на 2017 съотношението разходи/приходи беше 45%, като банката се нареди сред най-рентабилните банки в сектора. 

Последни новини
Още от Новини