Петролът бележи ръст след изказване на саудитския енергиен министър

По-високият ръст на цената на черното злато обаче бива париран от данните за увеличаването на нефтените местонаходища

Рафинерия на Роснефт. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Рафинерия на Роснефт. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола на световните пазари бележат леко повишение днес (13 юни), като повод за това стана изказване на енергийния министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, че скоро се очаква ребалансиране на пазара на „черно злато“.

Както съобщава Market Watch ал-Фалих е изразил увереност, че „ребалансирането на пазара скоро ще набере обороти“.

Към 09:14 българско време стойността на августовските фючърси на петрола сорт Brent се покачват с 0,54% до нива от $48,55 за барел. Цената на юлските фючърси на на сорта WTI пък се увеличават с половин процентен пункт до $46,31 за барел.

Още по-големият ръст на цената бива обаче париран от данните за повишаване на броя на нефтодобивните установки. По данни на Baker Hughes към края на миналата работна седмица (9 юни) новите петролни находища в САЩ са се увеличили с 11 броя до 927 единици.

Припомняме, че през есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на добивите на петрол. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база. На срещата си в австрийската столица Виена пък, проведена на 25 май тази година, участниците в съглашението се споразумяха то да бъде продължено до края на март 2018, т.е. с 9 месеца.  

Последни новини
Още от Новини