Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа – очаквания за рекорди

За последните 12 месеца инвестициите в сектора на бизнес имотите в региона са достигнали €12,2 млрд.

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа се очаква да достигнат рекорд през 2017, сочат данни на консултантската компания CBRE, пише онлайн изданието property-magazine.eu, цитирано от Investor.bg.

През последните 12 месеца обемът на инвестициите в бизнес имоти на основните пазари в региона достига 12,2 млрд. Предишната максимална стойност, отчетена през 2007, беше €9,8 млрд., припомнят експертите.

Очаква се инерцията да продължи и през следващите месеци заради силните икономически фундаменти и атрактивната доходност спрямо пазарите на бизнес имоти в Западна Европа.

“Безпрецедентният обем на капиталите, насочени към пазарите на имоти в Централна и Източна Европа, е свидетелство за силните икономически фундаменти и растежа в региона. Конкуренцията за първокласните активи се засилва, заради което очакваме инвеститорите да станат по-агресивни в експанзията на основните пазари с второстепенни активи, както и сериозно да обмислят възможностите, които предлагат другите пазари в региона. Значителна доходност предлагат пазари като Унгария, Словакия и Румъния“, коментира Антъни Селман от компанията.

Основен двигател на инвестициите в бизнес имоти на основните пазари в Централна и Източна Европа са Чехия и Полша. Двете страни привличат съвкупно 75% от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в региона.

През първото тримесечие на годината на пазара в Чехия са вложени €1,4 млрд., което е повече от половината от общите инвестиции на водещите пазари в региона.

Инвеститорите се завръщат и на унгарския пазар с трансакции за над €500 млн. през първото тримесечие.

Най-атрактивни за инвеститорите са търговските площи с около €1,4 млрд. привлечени инвестиции. Офисите отиват на второ място по предпочитания на инвеститорите.


 

Последни новини
Още от Новини