Меркел: Проблемите на миграцията няма да се решат със стени

ЕС и Мексико осъвременяват търговските си отношения до края на годината

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел хвърли камък срещу планираната от президента Доналд Тръмп гранична стена с Мексико. Тя заяви пред мексиканската аудитория, че физическата бариера няма да разреши имиграционните проблеми на никоя страна, пише Bloomberg​.

"Трябва да се борим срещу причините, които карат хората да изоставят домовете си", каза Меркел по време на бизнессъбитието на Интерактивния музей на икономиката в Мексико Сити в събота. "Изграждането на стени няма да помогне."

Меркел сравни северноафриканците, които се опитват да влязат в Европа с притока на централноамериканците, които преминават в Мексико от юг, а някои продължават на север до САЩ. Тя каза, че тези мигранти, много от които млади хора, често бягат от насилие и търсят по-големи икономически възможности.

Риториката и действията на администрацията на Тръмп прозират зад посещението на Меркел, коментира Bloomberg.

Германският канцлер и мексиканският президент Енрике Пена Нието потвърдиха подкрепата си за споразумението за климата в Париж, след решението на Тръмп да се оттегли по-рано този месец. Те потвърдиха своя ангажимент за свободна търговия, въпреки че Тръмп негодува срещу търговския дефицит, който САЩ има с двете страни, особено по отношение на автомобилното производство.

"В днешния свят, белязан от несигурност, страните трябва да работят ръка за ръка", каза Пена Нието, обещавайки да защитава чуждестранните инвестиции по време на предоговарянето на Северноамериканското споразумение за свободна търговия, което включва и Канада.

Меркел, която е изправена пред избори през тази година, прави политически совалки за подкрепа сред Г-20, преди срещата на върха на 7-8 юли в Хамбург. Нейното пътуване в Латинска Америка включваше посещение в Аржентина, преди да се отправи към Мексико.

На съвместна визита в петък, Меркел и Пена Нието потвърдиха целта си за актуализиране до края на тази година на споразумението за свободна търговия между ЕС и Мексико, което влезе в сила през 2000 г.  Мексико се стреми да разнообрази търговията си, за да стане по-малко зависима от САЩ в резултат на критиките на Тръмп за НАФТА.

Меркел заяви, че преразглеждането на сделка между ЕС и Мексико може да бъде "класическа ситуация, при която всички печелят". Тя каза, че вижда преговорите за НАФТА, които трябва да започнат веднага след средата на август, като положителен процес, който германските компании наблюдават отблизо.

Последни новини
Още от Новини