ЕК ще преговаря с Русия за Северен поток 2

Шефчович: обсъждането ще продължи през септември

Снимка: Freeimages Снимка: Freeimages

ЕК е получила мандат да преговаря с Русия за "Северен поток 2", като обсъжданията вероятно ще продължат през септември, твърди еврокомисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от Investor.bg.

Мандатът за водене на преговори е за изграждане на втората тръба на газопровода и е "в специален режим", предава руската информационна агенция ТАСС.

Шефчович е участвал на пресконференция в рамките на министерска среща за устойчивото развитие на енергетиката, организирана в столицата на Казахстан Астана.

"Това са съвсем пресни новини: Комисията одобри мандат и днес ние трябва да го представим на страните участнички. Имаме право не само да участваме в дебати, но и да предлагаме допълнение към текста. Аз подкрепям позицията на министър Новак (руския министър на икономиката Александър Новак - бел. ред.), че трябва внимателно да се проучи мандата, надявам се и занапред ще обсъждаме този въпрос - вероятно още през септември", казал е еврокомисарят.

По-рано ЕК поиска от страните членки на ЕС мандат за водене на преговори с Русия за изграждането на  "Северен поток" 2.

Еврокомисарят по енергетиката и климатичните промени Мигел Ариас Канете беше казал, че ЕК иска да преговаря с Русия за постигане на специален режим, който да отговаря на принципите на енергийното законодателство на ЕС, за да запази функционирането на европейския вътрешен енергиен пазар.

Последни новини
Още от Новини