Москва е готова да действа за уреждане на дипломатическата криза

Сергей Лавров призова за преговори за успокояване на ситуацията около Катар

Червеният площад в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Червеният площад в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският министър на външните работи Сергей Лавров призова за преговори за решаване на кризата, като изрази безпокойство пред катарския си колега шейх Мохамед Ал Тани от решението на арабските страни да скъсат отношенията с Доха, съобщи Investor.bg

"Нашата политика е да не се месим във вътрешните работи на другите страни или в техните двустранни отношения. Но не изпитваме никакво задоволство, когато отношенията между наши партньори се влошават", каза Лавров пред шейх Мохамед, който е на посещение в Москва, информира БТА.

В понеделник най-големите сили в арабския свят, включително Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства скъсаха дипломатически отношения с Катар, обвинявайки го, че подкрепя радикални ислямисти и Иран, отбелязва Ройтерс.

Лавров каза, че Москва е готова да действа "със съгласието и в интерес на засегнатите страни", за да допринесе за уреждане на дипломатическата криза.

"Призоваваме всички противоречия да бъдат уредени на масата за преговори чрез диалог, основан на взаимно уважение", заяви той и призова арабските страни да се обединят, за да се борят ефективно с тероризма.
Шейх Мохамед каза, че Катар е готов въпросът да бъде решен чрез диалог и че Съветът за сътрудничество в Залива е най-подходящият формат за подобни разговори.

Той заяви, че Катар е благодарен на руските институции за предложената му помощ, предаде ТАСС. "Бих искал да благодаря на руските учреждения, които изразиха готовност да предложат помощ на фона на тези незаконни мерки, които бяха приети против нас", изтъкна министърът.

Лавров посочи, че Москва ще направи всичко възможно за постигане на съгласие между страните в ситуацията с Катар.

"Поддържаме контакти с повечето участници в протичащите процеси, осъществяват се телефонни разговори на президента на Русия с негови колеги в региона и днешният ни разговор ще бъде продължение на тези усилия", отбеляза Сергей Лавров.

Последни новини
Още от Новини