Торите водят във Великобритания, но се очертава да изгубят мнозинството си

12 депутати не достигат на премиера Тереза Мей да състави нов кабинет, сочи проучване

Британският премиер Тереза Мей излиза от изборната секция в Сонинг, графство Бъркшир, където упражни правото си на глас. (08.06.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей излиза от изборната секция в Сонинг, графство Бъркшир, където упражни правото си на глас. (08.06.2017) Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Консервативната партия, чиито лидер е британският премиер Тереза Мей, води на предсрочните избори, проведени вчера (8 юни) в Обединеното кралство. Това сочат данните от екзит пол, проведен съвместно от BBC, ITV и Sky.

Според резултатите от проучванията торите взимат 314 депутатски места от 650. За да получат абсолютно мнозинство обаче не достигат 12 такива.

От своя страна основният им конкурент – Лейбъристката партия, водена от Джереми Корбин, се очертава да получи 266 депутатски банки. На трето място е Шотландската национална партия с 34 мандата.

Единствената политическа сила, ясно обявила се за повторен референдум по въпроса за Brexit и открито заемаща проевропейски позиции – Либералдемократическата партия, е на трето място, като в долната камара на британския парламент се очаква да влязат 14 нейни представители.

Най-евроскептичната партия UKIP (United Kingdom Independence Party, Партия за независимост на Обединеното кралство – бел.ред.), бивш водач и все още основно лице на която е един от лидерите на кампанията в подкрепа на Brexit Найджъл Фарадж, се очаква, поне според проучванията, да не получи нито едно място в Камарата на общините.

С оглед на представените данни остава открит въпросът каква може да бъде евентуалната конфигурация на следващия управляващ кабинет. Поне на този етап, съдейки по предизборната реторика на партиите, сформирането на такъв не би било възможно.

Следва да се отбележи, че до съставянето на ново правителство старото такова ще изпълнява длъжността си.

Първите официални данни за окончателния резултат от предсрочния вот се очаква да бъдат изнесени около 05:50 местно време (07:30 българско такова).

Последни новини
Още от Новини