Търговията на дребно към април бележи ръст за годината, но спад за месеца

На годишна база най-значителен е скока на търговията с фармацевтични и медицински стоки, най-негативен е тренда при търговията с горива

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Оборотите в търговията на дребно у нас през април са нараснали с 2,1% спрямо същия месец на предходната 2016. Забелязва се обаче и намаление с 0,5% спрямо оборотите от март тази година.Това сочат данни, изнесени от Националния статистически институт (НСИ).

Данните обхващат пазарните циркулации на всички потребителски стоки, като не се разглежда обаче търговията с автомобили и мотоциклети.

В сравнение с април 2016 най-голям е ръстът при продажбите на дребно на фармацевтични и медицински стоки – 10,8%. Следва графата „разнообразни стоки“, която бележи ръст с 10,5%, а третото място бива заемано от търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, която се покачва с 10,1%.

Друг интересен тренд, който се забелязва в данните на националната статистика е, че оборотите на търговците с горива намаляват както на месечна, така и на годишна база. Търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали се свива с 2.6% спрямо март и с 15.4% спрямо април 2016.

На месечна база националната статистика отчита по-значително понижение при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - 3.1%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - 2.5%.

Последни новини
Още от Новини