Ердоган подкрепя Катар

Трейси Алауей, Bloomberg

Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф, в ляво и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Bloomberg Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф, в ляво и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Bloomberg

Министърът на външните  работи на Катар каза, че турски войници са на път за неговата страна „в името на сигурността на целия регион”, съобщи Хюриет на 8 юни 2017.

„Турските части идват в Катар в името на сигурността на целия регион”, каза Мохамед Бин Абдулрахман ал-Тани, министър на външните работи на Катар пред репортери в Доха.

Парламентът на Турция на 7 юни ратифицира две решения за разполагане на войници в Китар и обучение на жандармерията на страната на фона на критики от опозицията.

Решението в Анкара бе взето ден след като няколко страни, сред които Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрен решиха да прекратят дипломатически връзки с Катар с мотива, че подкрепя терористични организации.

Чуйте коментара на Трейси Алауей от Bloomberg на 8 юни сутринта.

На 7 юни Турция подкрепи Катар като ускори разполагането на свои части в Доха и предложи да доставя храни и вода на страната.

Решението на Турция бе обявено след като Иран, който вече предложи доставка на храни за Катар изпрати министъра на външните работи Джавад Зариф в Анкара да обсъди ситуацията в страните от Персийския залив.

Последни новини
Още от Новини