20 държави от ЕС създават общоевропейска прокуратура

Сред страните, подкрепили решението, е и България

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

След продължителни дискусии 20 страни-членки на Европейския съюз, в това число и България, решиха да създадат общоевропейска прокуратура. Това гласи съобщение от Съвета на ЕС.

„На 8 юни страните-членки, които работят по създаването на Европейска прокуратура, съгласуваха закон, в който са изложени детайли относно нейната роля и начина й на функциониране“, се казва в съобщението на институцията.

Новата структура „при определени условия“ ще „има пълномощия да разследва и преследва по съдебен път“ престъпления като мошеничество и други такива, засягащи финансовите интереси на европейските общества.

„Тя (общоевропейската прокуратура) ще обедини усилията на европейските и националните правоохранителни органи в противодействие на мошеничеството в ЕС“, се казва още в документа.

Централата на новия орган ще бъде разположена в Люксембург, а самата структура се очаква да започне да функционира „не по-рано от три години след влизането в сила на това решение“, отбелязват от Съвета на ЕС.

Идеята за създаване на общоевропейска прокуратура бе обсъдена от страните-членки на ЕС през есента на предходната 2016, но тогава консенсус не бе постигнат. В резултат от това около сегашния акт по създаване на подобна институция се обединяват едва 18 държави от общността - Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Испания, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия, а други две – Италия и Австрия, изразяват намерение да се присъединят.

Останалите 8 страни могат да се асоциират към решението в бъдеще по тяхно усмотрение.

Последни новини
Още от Новини