Стрелба в иранския парламент

Почти по същото време е открита стрелба и в мавзолей край Техеран

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Въоръжени мъже са нахлули и открили стрелба в иранския парламент. Почти по същото време е открита стрелба и в мавзолея на основателя на Ислямска република Иран имам Хомейни край Техеран, съобщава BBC.

По информация на ISNA нападателите са четирима. Самоличността им засега не е установена. Около 10,30 ч. местно време те нахлули в парламента и открили безразборна стрелба срещу служители на охраната. В момента нападателите са блокирани в офиси на парламента, провежда се операция по задържането им, предаде Dnes.bg. 

Обществената телевизия на Иран, цитирана от Associated Press съобщава, че стрелбата в иранския парламент с участието на четирима въоръжени мъже все още продължава и че до момента 8 души са били ранени.

За момента не е ясно дали има връзка между стрелбата в парламента и атаката в мавзолея аятолах Рухола Хомейни, където четирима нападатели, включително самоубийствен бомбардировач, убиха охранител и раниха още четирима души.

Иранската телевизия заяви, че един от нападателите е бил убит от охраната и че една жена е арестувана след нападението на мавзолея.

Атаката срещу храма на Хомейни е символична. Като първи върховен лидер на Иран, Хомейни е извисяваща се фигура в страната и е нейн революционен лидер в прогонването на шаха през 1979. Сунитските екстремисти, включително ислямската групировка, презират шиитското мнозинство в Иран и са във война с шиитите в Сирия и Ирак, пише още Associated Press.

 

Последни новини
Още от Новини