Ще бъдат ли ограничени кешовите разплащания

Готвят забрана за плащанията в брой над 1000 лв.

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Кабинетът прави нов опит за ограничаване на кешовите разплащания, като до две години плащанията на над 1000 лв. в брой ще останат в миналото, гласят новите промени в ДОПК, пише Investor.bg.

Към момента нормативно регламентираният праг за ограничаване на плащанията в брой е 10 хил. лв. Промените ще бъдат въведени чрез изменения в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и са публикувани на страницата на Народното събрание (НС).

Законопроектът е внесен от Министерски съвет и е изготвен от Министерство на финансите (МФ). Това е пореден опит на правителството на Бойко Борисов да ограничи кешовите разплащания. В края на миналата година имаше идея да бъде въведен праг от 5 хил. лв., но предложението беше отхвърлено в пленарна зала. 

Ако сегашните промени бъдат приети от депутатите, още от август тази година всички плащания над 5 хил. лв. ще стават по банков път. От 1 януари догодина прагът пада на 3 хил. лв., а от 2019 г. се предвижда всички плащания над 1000 лв. да се извършват чрез банка.

Когато дадено плащане е по договор, то задължително ще трябва да е по банков път, ако договорът надвишава описания в закона праг. Така например в момента по банков път се плащат всички суми по договори на стойност над 10 хил. лв., без значение какъв е размерът на плащането. От 1 януари 2019 г. на практика ще се плаща през банка за почти всички договори, защото прагът за кешови разплащания става 1000 лева. Това означава, че дори плащането на наем за жилище в столицата минава под ударите на закона. Същото важи и за покупка на автомобил или дори по-луксозна бебешка количка.

Ограниченията ще важат и за плащания в чуждестранна валута, като таванът е левовата им равностойност.

Повече можете да прочетете на Investor.bg!

Последни новини
Още от Новини