НЕК и Росатом уточняват цена за съхранение на оборудването за АЕЦ Белене

Очаква се до есента цялото оборудване да бъде в Белене

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

НЕК още води преговори за цената за съхранение на оборудването за АЕЦ "Белене", като Петьо Иванов от БЕХ и Вадим Титов от Росатом отказват за момента да огласяват конкретни цени. 

След като Арбитражния съд отсъди България да изплати оборудването за електроцентралата изцяло, то поетапно се изпраща в страната, но все още няма яснота колко ще струва съхранението му на българска площадка, пише Investor.bg.

Преговорите от българска страна се водят от Националната електрическа компания (НЕК), коментира пред журналисти изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов, който участва във форума за развитие на ядрената енергетика "Булатом".

Той обясни, че оборудването се съхранява при условия, каквито изисква производителят. Охраната се извършва от служители, наети от НЕК, а на този етап няма и съществени допълнителни разходи за тази дейност.

Иванов отказа да даде подробности относно исканата от "Росатом" цена за консервирането на оборудването. Срокът, за който се преговаря, на този етап е "година - две", допълни още той. Преговорите се водят именно по отношение на цената.

"След като сме в преговорен процес, очевидно няма срещане на позициите", обясни той. 

Вадим Титов, директор за Централна Европа на "Росатом", коментира, че експертите на НЕК и "Атомстойекспорт" (част от структурата на "Росатом") ежедневно са в контакт по този казус. Той също отказа да даде подробности за цената и условията за консервацията на оборудването, докато преговорите не приключат.

Повече по темата вижте на Investor.bg!

Последни новини
Още от Новини