Синдикатите отново поискаха данък богатство

България трябва да постигне 60% от средния жизнен стандарт в ЕС

Данък "богатство” и необлагаем минимум са две от фундаменталните предложения във финансовата политика на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) към управляващата коалиция.

Предложенията вече са на разположение на Министерския съвет, обяви на пресконференция главният икономист на синдиката Любен Томев. Те са свързани с целта България да постигне 60% от средното равнище на ЕС по жизнен стандарт.

Предложението е за въвеждане на необлагаем минимум на нивото на минималната работна заплата за страната, прилагане на семейно подоходно облагане, въвеждане на данък върху финансовите трансакции - 1 на сто, разработване на методология за въвеждане на данък "богатство".

Сред другите предложения на синдиката по отношение на финансовата политика са повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10%, както и допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията.

Синдикатът настоява и за създаване на достатъчно фискално пространство чрез политика на умерени бюджетни дефицити, което да позволи разширяване на социалната компонента на бюджетите и стимулиране на инвестициите.

Що се отнася до доходите в България синдикатът предлага относителна компенсация на наемния труд - 50 на сто от БВП, при сегашен дял от 42 на сто, както и към съотношение между минималната и средната работна заплата - 47-50 на сто, при сегашно съотношение 44 на сто.

Повече по темата четете тук!

Последни новини
Още от Новини