Expat SOFIX ETF с важна крачка при управлението на индексните фондове

Фондът ще може да инвестира над 40% от активите си в позиции с тегло над 5%

Статуи пред борсата във Франкфурт. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Статуи пред борсата във Франкфурт. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF ще може да инвестира повече от 40% от активите си в позиции с тегло над 5% след отпадането на лимита за концентрация. Това е една от най-важните промени в правилата на борсово-търгувания фонд, одобрени от Комисията за финансов надзор (КФН), предаде Investor.bg

Тази промяна значително ще подобри възможността за репликация на индекса SOFIX от страна на фонда“, коментираха пред Investor.bg от Expat.

Въведена е също така възможността емитирането и обратното изкупуване на дялове да се осъществява срещу т.нар. кошница от активи (basket of securities).

„С одобрените от КФН промени значително се подобряват условията за управление на пасивни индексни фондове от България, като се въвеждат по-пълно европейските практики и регулации в тази област. Приветстваме подкрепата на КФН за превръщането на София в център на международна ETF индустрия“, заявиха още от управляващото дружество.

Следващата важна крачка в тази посока според Expat е осигуряването на възможността за сетълмент на български ценни книжа извън границите на България (cross-border settlement).

Новите правила на фонда са публикувани в страницата на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.

Последни новини
Още от Новини