Жертвите на терора в Лондон станаха 7

Светът - шокиран от новините от Лондон, държавните лидери изказват съболезнования

Въоръжени полицейски служители патрулират улиците в близост до мястото на терористичните атаки в Лондон. 4.06.2017. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg  Въоръжени полицейски служители патрулират улиците в близост до мястото на терористичните атаки в Лондон. 4.06.2017. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Броят на жертвите на терористичната атака в Лондон нарасна на 7. Досега беше известно за 6 убити и 48 ранени при снощния атентат в центъра на Лондон, когато микробус връхлетя с около 80 км/ч. в час група от двайсетина души на Лондон бридж снощи. Малко по-късно нападателите нахлуват в заведения на пазара "Бъроу" и успяват да намушкат с нож двама души. Убити са и тримата нападатели, пише Investor.bg.

Комисар Крисида Дик от лондонската полиция заяви в специален брифинг, че самоличността на нападателите няма да бъде разкривана за момента, за да се установи дали са действали сами и как. Тя добави, че в момента се обсъжда дали отново да се повиши нивото на заплаха в страната и да се изиска помощ от военните. Ако се прецени нуждата от подобен подход, той ще бъде направен. 

Световните лидери продължават да изказват съболезнования и да предлагат съдействие на британците след поредния терористичен акт в Лондон, допълва БТА.

Президентът на Русия изказа съболезнования на народа на Великобритания за терористичните атаки в Лондон, предаде ТАСС. "Владимир Путин изказва дълбоки съболезнования и осъжда терористичния акт, извършен снощи в Лондон", заяви кремълският говорител Дмитрий Песков. Той съобщи, че в близките часове Путин ще изпрати съболезнователна телеграма до премиера Тереза Мей.

Властите в Германия съобщиха, че са готови да окажат съдействие на британците в разследването на нападението. Вътрешният министър Томас де Мезиер е изпратил съболезнования до британския си колега Амбър Ръд. Външният министър Зигмар Габриел заяви, че не може да има оправдание за жестокостта и коварството на подобни престъпления.

Политици от северните страни на свой ред осъдиха атаките и изразиха съпричастност с жертвите, съобщи ДПА.

"Шокирани сме от новините от Лондон. Осъждаме силно нападенията. Мислите ни са с всички засегнати", е написал в Туитър финландския премиер Юха Сипиле.

Датският външен министър Андерс Самуелсен е качил следния туит: "Отвратителни терористи. Толкова е отвращаващо, че нямам думи. Трябва да бъдат преследвани с всички възможни средства, докато бъдат унищожени."

Шведският премиер Маргот Валстрьом изразява в Туитър солидарност с жертвите и техните близки след поредната ужасяваща атака в Лондон.

Филипинският президент Родриго Дутерте също осъди атаките и напомни, че подобни злини застигат не само хората в Лондон, но и всички хора по света, които обичат мира.

Индонезия, която е с най-многобройното мюсюлманско население, също осъди атаката и изрази подкрепа и солидарност с Великобритания в усилията й да се пребори с радикализма и тероризма, съобщи АП.

 

Последни новини
Още от Новини