Терористични атаки в Лондон

Три нападения разтресоха Великобритания - терористите убити за осем минути

Лондон. Снимка: Freeimages.com Лондон. Снимка: Freeimages.com

Терористична атака покоси британската столица Лондон. Полицията потвърждава три нападения, съобщава ABC, като най-малко шест души са загинали, предава BBC. По последни данни най-малко 48 души са в болница. Няма информация за пострадали българи в Лондон.

Трима нападатели, въоръжени с ловни ножове са били убити.

Лондонската полиция призова хората към спокойствие и бдителност. Британският премиер Тереза Мей свика правителствения кризисен комитет "Кобра”.

Първото нападение е станало около 22 часа местно време в района на лондонския мост - Лондон бридж, където бял ван се вряза в пешеходци. Малко по-късно беше потвърдено за нападение с нож в района на близкия Borough Market. Третата атака е била във южното предградие на столицата - Воксхол.

Съобщава се, че спирката при Лондон бридж заедно с други три в района са затворени по искане на полицията, съобщи BBC.

Има противоречива информация за стрелба в района на Borough Market.

Двама мъже влезли в ресторант на известния лондонски пазар близо до Лондон бридж и намушкали двама души в заведението, предаде CNN.

Според телевизията сервитьорка е намушкана във врата, а един мъж е прободен в гърба.

Поне шестима души са ранени в района на лондонския мост. Районът е отцепен от полицията. В небето над столицата кръжи хеликоптер.

Очевидец казал за BBC, че видял движещ се с висока скорост бял ван да се е отклонил рязко от пътя и започнал да блъска пешеходци.

До часове Ислямска държава ще поеме отговорността и ще обяви извършителите за свои бойци и мъченици. Най-важното е, че пак сме свидетели на ликвидиране на последствията от терористичен акт, а не на предотвратяването му. Това коментира експертът по сигурност Славчо Велков по повод нападението с микробус в Лондон, пише dnes.bg.

Той определи нападението като координирано и част от т.нар градски тероризъм. „Говорим за жесток акт и го свързвам със случилото се косвено в Сирия – вчера „Ислямска държава” понесе тежки загуби. Говори се за 1200 души загинали. Не изключвам и това да е акт на отмъщение”, посочи той.

"Тази цикличност на нападенията в Европа се скъсява на по-малко от 4-5 месеца. Обикновено действията се активират лятото, защото има струпване на хора", коментира още експертът пред bTV.

"Самите обекти не са онези, които правителството определи като стратегически, а мястото където могат да свършат работа – оживените места", посочи Велков.

По думите му този път технологията на атаката е интересна - веднъж тези хора използват буса, след това са подготвени с ножове.

Посланието е като в Манчестър, коментира Велков, – може да имате всичко, да правите каквито искате мерки, но докато ни удряте и ние ще ви удряме.

"Ако искаме да реагираме на такава заплаха трябва да знаем, че ключовата дума е превенция, а контролът върху тези огромни контингенти трябва да е ефективен с идването им в страната", категоричен е той.

Журналистът Мажд Алгафари заяви, че поканата на Ангела Меркел към бежанците е била голяма грешка и тепърва ще берем плодовете й.

По думите му атаки ще има тепърва, защото мюсюлманите отбелязват важния за тях месец Рамадан. В този месец, ако мюсюлманин извърши нещо в благото на религията и Аллах той е по-почитан в Рая, каза Алгафари.

Последни новини
Още от Новини