Тереза Мей: Трябват ни промени в законите срещу тероризма

Твърде много толеранс има към екстремизма, а интернет е комфортна зона за терористи, твърди Мей

Тереза Мей, премиер на Великобритания, преди изявлението си по повод терористичната атака в Лондон. 4 юни 2017. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Тереза Мей, премиер на Великобритания, преди изявлението си по повод терористичната атака в Лондон. 4 юни 2017. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Тереза Мей заяви по време на официално обръщение по повод на терористичното нападение в Лондон, че е нужна реформа на антитерористичното законодателство във Великобритания. Според министър-председателя на Обединеното кралство трябва да се въведат по-строги наказания, а интернет трябва да престане да бъде безопасно място за терористи, предаде The Guardian, цитиран от Focus.

„Това е третата терористична атака във Великобритания за последните три месеца, след нападението в Уестминстър и в Манчестър“, заяви Тереза Мей. Тя посочи, че вижда нов стил на нападения: „Хората се копират помежду си“.

„Нещата трябва да се променят по четири важни начина. На първо място нападателите са свързани помежду си от Ислямисткия екстремизъм. Това е идеология, която твърди, че нашите ценности са несъвместими с исляма. Победата над него е най-голямото предизвикателство на нашето време. Няма да се победи чрез поддържането на антитерористична операция, а чрез убеждаването на хората, че нашите ценности са по-добри“, заяви министър-председателят. 

„На второ място не трябва да даваме на терористите безопасно място. Именно такова предполага и интернет. На трето място трябва да се предприеме действие и у дома. Има твърде много толеранс към екстремизма в нашата страна, което ще изисква някои засрамващи и трудни разговори“, добави тя. „На четвърто място трябва да прегледаме нашата антитерористична стратегия. Законът за антитероризма трябва да се реформира и да има по-дълги присъди за някои провинения“, заключи Тереза Мей. 

 

Последни новини
Още от Новини