Отлагане на изборите във Великобритания заради терора?

Политиците под натиск за отлагане на изборите, насрочени за 8 юни

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Терористичните атаки, при които загинаха 7 души и над 50 бяха ранени може да станат причина за отлагане на насрочените за 8 юни избори във Великобритания, пише Investor.bg.

Вестник „Дейли телеграф“ съобщи, че британските политици са подложени на натиск да отложат предсрочните парламентарни избори в страната, които трябва да се проведат на 8 юни. Това става след второ терористично нападение на Острова в рамките на две седмици. 

Малко след полунощ българско време бус се вряза в пешеходци на моста Лондон бридж, а изкочилите от него трима души нападнаха с ножове минувачи по пътя си към местния пазар „Бороу маркет“. Равносметката е 6 убити и над 50 ранени. Тримата нападатели бяха застреляни от полицията.

Часове след инцидента социалните мрежи се изпълниха с призиви за отлагане на изборите в четвъртък. Преди това BBC съобщи, че все още няма яснота какво ще стане с предизборната кампания. Очаква се всички планирани акции за днес да бъдат отложени.

На 22 май самоубиец се взриви в „Манчестър Арина“ в края на концерта на Ариана Гранде. Тогава загинаха 22 и бяха ранени 116 души.

Премиерът Тереза Мей провежда тази сутрин извънредно заседание на комитета за кризисни ситуации „Кобра“.

Комитетът "Кобра" ще излезе с решение дали трябва да се повиши сигурността във Великобритания, предава кореспондентът на БНТ Валентин Илиев.

Очаква се около обяд Тереза Мей да излезе с изявление.

Междувременно стана ясно, че сред ранените има двама австралийци и двама французи.

Консверваторите и шотландските националисти са спрели предизборните си кампании. 

Най-вероятно благотворителният концерт на американската певица Ариана Гранде в памет на жертвите на терористичния акт от 22 май ще се състои при засилени мерки за сигурност, предаде още кореспондентът на БНТ.

Последни новини
Още от Новини