Все повече градове в Близкия изток с амбиция да станат първия финтех хъб

Към 2015 финтех стартъп компании в Близкия изток и Северна Африка се увеличават до 105

Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg

От финтех инвестиции за над $50 млрд. в цял свят от 2010 насам, само 1% са били насочени към Близкия изток и Северна Африка, сочи консултантската фирма Accenture, пише Investor.bg

Ръководителят на Борда на Бахрейн за икономическо развитие Халид ал-Румейхи обвинява за това институционалното протакане при приемането на мерки и липсата на инфраструктура и рисков капитал. Въпреки това той настоява, че иновациите са присъщи за ислямската финансова традиция. Съвременните чекове произлизат от арабски инструмент, написано обещание за плащане на стоки при доставка, за да се избегне носенето на пари по опасни маршрути. „През 9-ти век“, казва той, „мюсюлманин бизнесмен е можел да осребри чек в Китай, изтеглен от банката му в Багдад“.

Няколко града сега се конкурират, за да се установят като финтех хъбове. Миналата година Кайро стартира два „акселератора“ - училища за отглеждане на стартъпи. Абу Даби е създал първата регулаторна опитна среда, която позволява на новите продукти да бъдат тествани в продължение на две години, без напълно да съответстват на регулациите. През март финансовият център на града подписа споразумение с Централната банка на Сингапур, за да осъществят съвместни финтех проекти, например в мобилните плащания и блокчейн технологиите. Новият финтех акселератор на Дубай – първият в Персийския залив, започна да приема кандидатури.

За да не останат по-назад, Катар и Бахрейн проведоха финтех конференции. Бахрейн също си партнира със Сингапур за разработването на финтех екосистема. През 2010 е имало по-малко от 20 финтех стартъп компании в Близкия изток и Северна Африка, сочи сайтът Wamda, посветен на регионалното предприемачество. До 2015 те вече са 105.

Пазарът им включва огромен брой служители мигранти, нуждаещи се от парични преводи. Но финансовият коментатор Крис Скинър казва, че това включва много изселници, свикнали с висококачествени услуги, както и местни свръхбогаташи. В същото време финтех компаниите могат да представят по-евтини услуги на хората без банкови сметки – над 4/5 от населението в региона, което е най-големият дял в света, сочи Световната банка.

Ислямските банки са ентусиазирани от перспективите. Скорошен доклад на консултантската компания EY твърди, че 40 от най-големите мюсюлмански банки вече са одобрили инвестиции между 15 и 50 млн. долара за дигитални инициативи. Индустрията достига почти 100 млн. потребители в цял свят, но потенциалният пазар е шест пъти по-голям. Финтех технологиите, особено при блокчейна, би трябвало да са благодат за ислямските финанси, тъй като те могат да рационализират транскациите между институциите, които прилагат различни версии на шариатското право. Потребителите на ислямското банкиране са доволни: трима от четирима казват, че са готови да търсят на други места за по-добро цифрово изживяване.

Скинър е убеден, че тези градове може да се превърнат във финтех хъбове. Дубай, отбялзва той, едва се е виждал на картата преди 20. Днес, според една класация, е 18-ият по големина финансов център в света, дори преди Франкфурт. Други ще намерят нишата си, може би като хъбове, свързващи икономиките в Азия и Африка или обслужвайки богатите саудитци в съседство.

Последни новини
Още от Новини