Скептицизмът на пазарите за вдигане на лихвите в САЩ се засилва след юни

Залозите за повишение през септември спаднаха под 25%

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Докато Фед се очаква да повиши лихвените проценти на срещата си този месец, скептицизмът на пазарите за следващи увеличения на лихвите се засилва с оглед на по-слабите данните за заетостта и инфлацията, предаде Bloomberg.

Goldman Sachs Group Inc. промени прогнозата си за трето повишение на лихвите тази година, като прогнозира увеличение на заседанието на централната банка през декември, а не през септември. 

Залозите за повишение на лихвените проценти през септември паднаха под 25%. Пазарите оценят едва едно повишение на лихвите през 2018 за първи път от навечерието на изборите в САЩ през ноември.

Членове на Фед, които имаха изявления в петък, не изразиха разочарование от данните за новите работни места в САЩ. Президентът на ФЕД във Филаделфия Патрик Харкър изрази мнение, че нивото е удовлетворително, а президентът на Фед в Далас Робърт Каплан коментира, че „ако пазарът не се намира в пълна заетост, то е напът да я постигне“.

„Ще бъда много изненадан, ако Фед не повиши лихвите през юни на фона на всички сигнали, които изпратиха“, коментира Джонатан Райт, професор по икономика в Johns Hopkins University. Докато той очаква още две повишения на лихвите през тази година, вероятността за подобен ход се повишава единствено през юни.

Докладът за заетостта в САЩ, публикуван в петък, сочи, че безработицата се понижава до 16-годишно дъно, спадайки до 4,3%, но темпът на ръст в заетостта се забавя. Повишението на заплатите на годишна база също е по-слабо от очакванията.

Новите позиции извън земеделието са 138 хил. на фона на очаквания за 182 хил. През април повишението възлизаше на 174 хил. нови работни места. Средното почасово възнаграждение нараства с 0,2% на месечна база, което оправдава очакванията, но на годишна база ръстът възлиза на 2,5%, оставайки под прогнозите за 2,6%.

В същото време инфлацията остава под целевото ниво от 2% във всички месеци с изключение на един през последните пет години. Индексът на цените при личните потребителски разходи, който е предпочитан от Фед измерител за темпа на инфлация, се повишава с едва 1,5% през април спрямо година по-рано.

Членът на борда на директорите на Фед Лаел Брейнард предупреди по-рано тази седмица, че слабият темп на инфлация може да бъде факторът, които би изиграл роля в променя на оценката ѝ относно бъдещата политика, ако този тренд се запази.

Последни новини
Още от Новини