ЕК подкрепя амбициите на България за членство в ОИСР

Гаранция за това даде зам.-председателят на ЕК за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис по време на среща с Румен Радев

Румен Радев със зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис. (02.05.2017). Снимка: Президентство Румен Радев със зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис. (02.05.2017). Снимка: Президентство

България може да разчита на подкрепата на ЕК в процеса по присъединяване към ОИСР в решаващ момент за страната и за ЕС. Предстои българското председателство на Съвета на ЕС, по време на което заедно ще защитаваме ключови общи приоритети.

Това заяви заместник-председателят на ЕК за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис по време на срещата си днес (2 юни) с българския президент Румен Радев на „Дондуков 2“ , се разбира от съобщение от пресотдела на президентската институция.

„До края на годината ще бъдат взети и важни конкретни решения за развитие на ЕС в рамките на дискусията за Бялата книга за бъдещето на Европа и петте сценария в нея“, каза още Домбровскис.

„В България има пълно политическо съгласие за ползите от членството в ОИСР. Уверени сме, че усилията на страната ни и нелеките реформи, които осъществяваме, са видими и оценени в Европа“, заяви на свой ред българския държавен глава.

Президентът потвърди амбициите на България да се присъедини към валутния съюз, подкрепени от добрите ни резултати в постигането на устойчивост на публичните финанси и стриктното изпълнение на критериите от Маастрихт.

Радев също така посочи, че България вече участва в редица органи на ОИСР и има готовност да се присъедини към други работни органи и правни инструменти на организацията.

„България е решена да докаже способността си да осъществява устойчиви и необратими реформи и да следва стриктно европейските политики, запазвайки икономическата си стабилност“, добави президентът.  

Последни новини
Още от Новини