Тръмп изтегля САЩ от споразумението за климата

Идеята на американския президент - САЩ отново да влязат в Парижките договорености, но при напълно различни условия

Снимка: Кадър Bloomberg Снимка: Кадър Bloomberg

Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата. Това стана ясно окончателно днес (1 юни), когато на пресконференция американският президент Доналд Тръмп обяви окончателното си решение по казуса.

„С цел да изпълня свещения си дълг и да защитавам Америка и нейните граждани, Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение по климата“, бяха точните думи на Тръмп по време на изказването му в Белия дом.

Вашингтон резонно няма да загърби екологичните си ангажименти. Базисната идея в действието на Тръмп, оказва се, е да бъдат премахнати рестрикциите, наложени върху индустрията вследствие на приемането на зелените политики. „Ще започнем преговори за повторно влизане в Парижкото споразумение при напълно различни условия, които да са честни за САЩ“.

Главата на Белия дом също така отбеляза, че в резултат на текущите условия по сделката за климата цената, която трябва да плати икономиката на САЩ, би представлявала 2,7 млн. изгубени работни места във времевия хоризонт до 2025.

Последни новини
Още от Новини