САЩ не може да излезе бързо от Парижкото споразумение

Валдис Домбровскис, вицепрезидент на ЕК

Валдис Домбровскис, вицепрезидент на ЕК говори на Икономическия форум в Брюксел, Белгия. 1 юни 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Валдис Домбровскис, вицепрезидент на ЕК говори на Икономическия форум в Брюксел, Белгия. 1 юни 2017. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

Европа съжалява за решението на САЩ да излезе от Парижкото споразумение за климата, каза вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис в интервю за Bloomberg от Брюксел.

„Имайте предвид обаче, че законово това изисква определени стъпки и отнема време – всъщност са нужни години за излизане от Парижкото споразумение”.

Чуйте цялото интервю на Домбровскис за отношенията на Европа със САЩ, протекционисткия тон на срещата на Г-7 и значението на оставането на САЩ в Парижкото споразумение за климата. Интервю за "Bloomberg Markets: European Open" с Мат Милър.

 

 

На двудневната среща на върха в Брюксел на 1 юни 2017 Китай и ЕС се ангажираха да запазят принципите на свободна търговия и ангажиментите към Парижкото споразумение за климата, съобщи Bloomberg.

Клаузата за излизане от Парижкото споразумение изисква тригодишно предизвестие за намеренията за оттегляне преди то да стане факт. Това означава, че САЩ ефективно остават до 2020 в него.

По-бърза възможност за излизане е възможно от Рамковата конвенция на ООН по климатичните промени. Договорът от 1992, който поставя основите на глобалните преговори, водели до Парижкото споразумение. Рамковата конвенция на ООН бе приема единодушно от американския Сенат и подписана от президента-републиканец Джордж Буш. При желание, САЩ могат да излязат от нея през 2018, макар че ще бъде по-противоречиво и трудно.

Тръмп би могъл и просто да пренебрегне целта на САЩ по Парижкото споразумение. Би могъл да не взема никакви мерки за намаляване на въглеродните емисии. САЩ няма да бъде глобен.

Последни новини
Още от Новини