ЕК стартира разследване срещу Transgaz

Комисията ще разследва дали Transgaz е ограничила износа на газ от Румъния към други страни членки

Снимка: Tudor Vintiloiu /Bloomberg News Снимка: Tudor Vintiloiu /Bloomberg News

Европейската комисия (ЕК) e стартирала официално разследване срещу румънския оператор на газопреносната система Transgaz, предаде Investor.bg. 

Комисията ще разследва дали Transgaz е злоупотребила с господстващото си влияние в нарушение на правилата на ЕС, съобщават от Брюксел в прессъобщение.

Антитръстовото разследване ще се фокусира върху сигналите, че Transgaz е разработила стратегия за ограничаване на износа на газ от Румъния към други страни членки. Тази стратегия може би е била прилагана по няколко начина, включително чрез използването на такси за пренос чрез интерконекторни връзки, недостатъчно инвестиции или отлагане построяването на нужна инфраструктура и необосновани технически аргументи като претекст за спирането или оправдаването на закъснения при износ.

„Комисията е решена да гарантира, че потребителите в ЕС ще се радват на сигурни енергийни доставки на достъпни цени“, каза еврокомисарят по антитръстовата политика Маргрете Вестагер. „Интегриран и конкурентен единен енергиен пазар в Европа е жизнено важен в това отношение. Затова трябва да разследваме дали Transgaz се е възползвал от господстващото си положение, изолирайки румънския газов пазар и предотвратяйки интеграцията му с европейската газова мрежа“, допълва тя.

Ако наистина се установи нередно поведение на Transgaz, то това е в нарушение на антитръстовите правила на ЕС и води до ограничаване на конкуренцията и избора на маршрут за доставка. Това може да доведе до по-високи цени и по-малко гарантирани доставки на природен газ, намалявайки ликвидността на пазарите на газ на едро в Румъния. В крайна смета подобно поведение може да навреди на потребителите на ЕС.

Румъния е третият по големия производител на природен газ в ЕС след Холандия и Великобритания и има важни газови резерви, включително новооткрити полета от природен газ в Черно море. Transgaz е единственият оператор на системата за пренос на природен газ в Румъния.

Последни новини
Още от Новини