Американски сенатори предлагат ожесточаване на санкциите срещу Москва

Причината – ролята на Русия в кризите в Сирия и Украйна и предполагаемата намеса на Кремъл във вътрешните работи САЩ

Зданието на американския Сенат. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Зданието на американския Сенат. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Двама американски сенатори – председателят на банковия комитет на горната камара Майк Грапо и главният демократ в същия този комитет Шеръд Браун, са предложили санкционният режим срещу Руската федерация да бъде ожесточен, съобщава агенция Bloomberg.

Причината – ролята на Москва в кризата в Донбас и Сирия, както и преписваната на Кремъл намеса във вътрешните работи на Съединените щати.

Проектозаконът предвижда въвеждане на допълнителни рестрикции за сектори на руската икономика като добива на полезни изкопаеми, железопътния транспорт и металургията. Както пояснява американската агенция, документът има за цел да „усили и структурира режима“ на антируските санкции.

Инициаторите на проекта също така уточняват, че става дума за „двупартийна договореност (между демократите и републиканците – бел.ред.) за законодателство, целящо да ожесточи и разшири санкциите, наложени на Русия“.

Двамата сенатори наричат Руската федерация „враждебна, непокорна държава, която използва военна сила, ресурси за кибершпионаж и икономически лостове, за да нанесе вреди в САЩ и да внесе разделение между Щатите и съюзниците им“.

Последни новини
Още от Новини