Кабинетът плаща 187 хил. лв. на хора, засегнати от висящи дела

Заявления за изплащане на подобни обезщетения могат да се подават в Инспектората към ВСС

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Обезщетения в общ размер 187 хил. лева ще плати правителството на хора, чиито права са били нарушени заради бавно правосъдие. Това се разбира от съобщение от пресцентъра на МС.

Самите средства са предвидени в централния бюджет.

„Те са за изплащане на обезщетения по сключени през първото тримесечие на 2017 г. споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства“, гласи съобщението от правителствената пресслужба.

Въпросната мярка е регламентирана в Закона за съдебната власт като начин за компенсиране на гражданите и юридическите лица, пострадали от забавено правосъдие. Техните заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които е нарушено правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, се подават в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Проверката и произнасянето по заявленията се извършват в срок от половин година, а обезщетенията се изплащат чрез бюджета на Министерството на правосъдието въз основа на сключено споразумение.  

Последни новини
Още от Новини