Ирландия възнамерява да продаде 25% от Allied Irish Banks

Проспектът и ценовият диапазон на акциите се очаква да бъдат публикувани в средата на юни

Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg Снимка: Aidan Crawley/Bloomberg

Ирландия трябва да продаде 25% от Allied Irish Banks обратно на обществото - осем години, след като банката бе спасена по време на финансовата криза, предаде BBC. 

Миналата година Allied Irish Banks (AIB) бе оценена на €11,3 млрд., така че продажбата на акции може да донесе €3 млрд. или повече. Спасяването ѝ струва на ирландските данъкоплатци €21 млрд.

Финансовият министър Майкъл Ноонан каза, че постигнатият от AIB напредък и настоящите пазарни условия означават, че е това е подходящото време за приватизация на банката.

Финансовата криза струва на ирландското правителство €64 млрд. за спасителни мерки, което я принуди да потърси подкрепа от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Банката започна отново да печели преди три години, а необслужваните заеми, които сломиха банката в условията на криза, бяха намалени с около две трети.

Правителството притежава 99,9% от AIB и получи дивидент от €250 млн. миналия месец – за първи път от спасяването ѝ. 

Публичното предлагане на AIB на фондовите борси в Дъблин и Лондон ще бъде едно от най-големите през последните години.

Проспектът и ценовият диапазон на акциите се очаква да бъдат публикувани в средата на юни.

Смята се, че около 10% до 15% от акциите ще бъдат на разположение на дребните инвеститори, въпреки че минималната инвестиция ще бъде определена на €10 хил.

Очаква се акциите да се търгуват като инвестиция в оживената ирландска икономика, която през миналата година е нарасна с 5,2%, надминавайки всички останали 18 страни от еврозоната.

AIB е най-големият ипотечен кредитор в Ирландия, с дял от 36%. Правителството ще използва средствата от емисията, за да намали държавния дълг с около 1,5%. Той възлиза на €200 млрд. - сред най-високите в еврозоната.

Дъблин все още има дялове в две други спасени банки: Permanent TSB (75%) и Bank of Ireland (14%).

Последни новини
Още от Новини