Александър Вучич официално встъпи в длъжност като президент на Сърбия

Остава все още неясно обаче името на наследника на Вучич на премиерския пост в Белград

Снимка: Twitter/Sergej Dojcinovic Снимка: Twitter/Sergej Dojcinovic

Победителят на президентските избори в Сърбия, проведени в началото на април – Александър Вучич, официално положи клетва като президент на западната ни съседка.

„Нямам съмнение в това, което ще правя за Сърбия и нейните граждани – мога да дам буквално всичко“, заяви Вучич на церемонията, проведена в Скупщината (сръбското народно събрание – бел.ред.), предава РТС (Радио-Телевизиja Србиjе).

В словото си бившият вече сръбски премиер похвали успехите, постигнати от неговите предшественици на поста държавен глава, в частност отиващия си президент Томислав Николич.

Вучич призова и за единство, което по думите му е нужно, за да се превърне Сърбия в „сигурна и богата страна“. „Единството е нужно за Сърбия и всеки един човек в нея“, бяха точните му думи. 

В светлината на официалното встъпване на Вучич в длъжност остава висящ въпросът кой ще е неговият наследник на премиерския пост. По думите на бившият вече сръбски премиер при избора на негов наследник стоят три варианта – той да бъде член на неговата партия ССП (Сръбска прогресивна партия, Српска напредна странка), да бъде от Социалистическата партия на Сърбия като Ивица Дачич, или да бъде безпартиен.

Името на следващия сръбски министър-председател ще е ясно в дните между 11 и 13 юни, съобщи в началото на миналата седмица Вучич.  

Последни новини
Още от Новини