Народното събрание стартира работата си с бавен ритъм

Внесените в първите дни на миналия парламент предложения за промени са до голяма степен популистки

 Олег Попов, Investor Media Group. Олег Попов, Investor Media Group.

44-то Народно събрание започва работата си с бавен ритъм, внасяйки едва 11 предложения за промени в законодателството, показа справка в деловодството на институцията от ситуирането на парламента досега, тоест за един месец и десет дни работи, пише Investor.bg

За сравнение, 43-тото Народно събрание стартира със 75 законопроекта за същия период от време. Голямата част от предложенията за промени са внесени в първите дни на работата на парламента, тоест до голяма степен това са проекти, свързани с направени по време на предизборната кампания обещания.

Разбира се, по отношение на работата на законодателите не трябва да се гледа количеството, а по-скоро качеството ѝ.

Внесените в първите дни на миналия парламент предложения за промени са до голяма степен популистки – например идеята на „Атака“ за нормативно определяне на минималната работна заплата в размер на средната минимална работна заплата в ЕС. Текстовете преминаха през пленарната зала, но бяха отхвърлени на първо четене и депутатите от партията, която днес е част от управляващата коалиция, така и не се върнаха към това свое искане.

За целия период на своя мандат депутатите от 43-тото Народно събрание внесоха общо 744 предложения за промени в законодателството.

Днес техните наследници навлизат малко по-бавно в ритъм. Пленарните заседания продължават броени минути, в които депутатите изслушват основно доклади – например за отпускането на парични награди за особени заслуги към българската държава или отчет на дейността на БТА и БАН през 2016, според програмата на парламента в седмицата между 17 и 19 май.

През миналата седмица пък вниманието им беше заето с отчета на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество за свършеното през миналата година.

По отношение на работата по законодателството, тоест основната дейност на депутатите, ГЕРБ се отчете с проект за промени в Изборния кодекс, предвиждащ промяна в избирателната система. Темата беше повдигната още в края на миналата година след провеждането на националния референдум по казуса и още тогава управляващите обещаха да внесат проект за промени в парламента.

БСП също изпълнява обещания от своята предизборна платформа, внасяйки пет проекта за промени. Един от тях е за промяна в Закона за храните, чиято цел е гарантиране на достъпа на български производители до търговските вериги. Левицата има и любопитен проект за закон за жестомимичния език.

Най-новата парламентарно представена партия "Воля" също има внесен законопроект, който се отнася до промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) и според мотивите на своите вносители текстовете ще гарантират по-добър достъп до правосъдие. 

Последни новини
Още от Новини