Подкрепата за Тереза Мей се свива след атентата в Манчестър

За управляващата партия ще бъде далеч по-трудно да извоюва победа на предсрочните избори, сочат социологически проучвания

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Тереза Мей и водената от нея Консервативна партия започват да губят от преднината си след атентата в Манчестър. Това показват четири проучвания на общественото мнение, публикувани днес във Великобритания, съобщи Investor.bg

Агенцията коментира, че тези данни показват, че за управляващата партия ще бъде далеч по-трудно да извоюва победа на 8 юни, отколкото Мей предполагаше, свиквайки предсрочни избори.

Британският премиер поиска предсрочни избори с надеждата да може да втвърди позициите си преди началото на преговорите за Brexit, както и да спечели малко време преди да се изправи пред партньорите си от ЕС. С този ход тя се надяваше и да утвърди своето място в партията.

Първите сигнали, че битката ще бъде трудна започнаха да идват още в средата на май. Тогава Тереза Мей предложи план възрастните хора в страната да плащат по-голяма част от разходите за здравеопазване, наречено от опонентите на консерваторите като "данък деменция". С този ход управляващите си спечелиха недоволството на част от британците.

Последното проучване на института „Опиниум“,проведено по поръчка на неделното издание „Обзървър“, пък показва, че популярността на Мей днес намалява значително за сметка на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, допълва БНР.

Анкетата показва, че повече от една трета от гласоподавателите – 37 на сто – гледат по-негативно на премиера, отколкото в началото на кампанията, за сметка на 25 процента, които й дават по-положителна оценка. Обратната тенденция  се наблюдава при Джеръми Корбин – 39 на сто гледат по-положително на лидера на лейбъристите сега в сравнение с 14 процента, които не го одобряват.

Анализаторите коментират, че в последните дни кампанията във Великобритания се промени и няма индикации, че подкрепата за Мей ще расте, допълва още Ройтерс.

Последни новини
Още от Новини